Nyhedsarkiv

Interview: Sir Richard Bishop

$9.99

INTERVIEW: SIR RICHARD BISHOP
- Af Martin Nielsen

En amerikaner med en guitar – det i sig selv er der ikke meget usædvanligt ved. Men derudover er der ikke meget business as usual over Sir Richard Bishop og hans særegne, multietnisk inspirerede musik.
Bishop gæster Danmark i november, hvor han spiller på Tape i Aarhus og dagen efter på ALICE i København. I den anledning har Across the Floor talt med guitaristen for at blive klogere på bl.a. baggrunden for Bishops interesse for især mellemøstlige klange samt religiøse symboler og ritualer.

– Både min farfar og min far var frimurere af højeste grad, og i sidste halvdel af 60'erne havde min farfar tit huset fuldt af logebrødre og familiemedlemmer, og så hang de ud i kælderen og spillede mellemøstlig musik.
Min farfar spillede oud, violin og et lille arabisk træblæserinstrument, jeg ikke kan huske navnet på. Der var folk, der sang og spillede håndtrommer. Bortset fra min farfar og én af mine onkler, har jeg ingen idé om hvem, de andre folk var, men de fleste af dem var libanesiske. Jeg var ikke så gammel og havde aldrig hørt noget lignende før.
Det var længe før, jeg fik nogen interesse for at være musiker, men jeg fik deres musik under huden.– Senere hørte jeg min farfars bånd med store mellemøstlige musikere som Oum Khalthoum, Farid El-Atrache og Fairouz. Da jeg hørte Farid spille oud, blev jeg straks mindet om den musik, min farfar spillede i kælderen. Jeg ønskede brændende at høre min farfar spille igen, men hans instrumenter gik til, da kælderen senere blev oversvømmet. Han plejede at optage det, de spillede dernede, på en maskine, der skar lyden direkte ned på lakplader, men han efterlod desværre kun nogle få af de plader. Da jeg som teenager gik i gang med at spille guitar, gik der ikke længe før jeg begyndte at tilstræbe en mellemøstlig musikalsk stil.


Mystik er ikke et fy-ord
Inspirationen fra barndommen udmøntede sig i at Sir Richard Bishop og broderen Alan Bishop i slutningen af 70'erne dannede det Arizona-baserede, eksperimenterende band Sun City Girls. Under bandets 26-årige levetid opnåede de kultstatus med deres ofte improviserede koncerter, centreret omkring det rituelle og det okkulte samt et genreanarkistisk sammenkog af etniske musikformer fra især Afrika, Mellemøsten og Asien. Det blev også til et svimlende antal af albums, en stor del af dem kun udgivet på kassettebånd.Siden Richard Bishop i 2005 slog sig selv til ridder og gik solo, har han varetaget sit helt eget hjørne inden for guitarbaseret musik og videreført sin optagethed af mystik, religion og det overnaturlige samt alverdens esoteriske og eksotiske idéer. Han er en ivrig samler af lyd- og filmoptagelser samt artefakter fra orientalske kulturer, ligesom han driver en sidegesjæft med salg af bøger om okkultisme og religion. Så hvordan har han det med omdømmet som noget af en mystiker?

– Jeg betegner ikke mig selv som mystiker, som magiker, som heks, eller noget i den stil – men jeg betragter heller ikke de termer som nedsættende. Jeg praktiserer ikke det okkulte sådan rigtigt for tiden. Men jeg interesserer mig meget for emnet, særligt historien om magi i forskellige kulturer. Det er noget, jeg læser om næsten dagligt. Jeg har altid set det som et validt område at studere.

 

Rum for udforskning

Udover en omfangsrig pladeproduktion, har Bishop rejst meget rundt i de hjørner af verden, hvis musikalske traditioner, han musik trækker på. Dog har han ikke specielt travlt med at indspille – hverken sig selv eller andre – når han er på farten.

 

– Jeg plejede tidligere at optage nærmest alt, jeg kom i nærheden af. Nu om dage pakker jeg min kuffert mere let og optager ikke så meget. Jeg foretrækker at bare gå rundt og suge indtryk til mig, og så skriver jeg nogle gange stikord ned, der kan hjælpe mig med at huske ting, jeg har set og hørt. Der er sikkert et par ting derude, der endnu ikke er blevet dokumenteret, men der er ikke så meget som før i tiden. Jeg kan blive lige så inspireret af de omgivelser, jeg går rundt i, som jeg kan af at blive eksponeret for musik.

 

Grundlaget for Sir Richard Bishops seneste album, Tangier Sessions (2015) blev skabt under et længere ophold i Schweiz, hvor Bishop arbejdede sammen med dansegruppen Compagnie 7273. Her fandt Bishop i en butik en parlour guitar (lille "begynderguitar") fra 1800-tallet. Guitaren havde en særlig lyd, der inspirerede Bishop i en sådan grad, at han valgte at basere Tangier Sessions omkring instrumentet, hvorefter han indspillede pladen i løbet af blot en uge i Marokko.

Det er uvist, om Bishop har denne magiske guitar med i bagagen, når han gæster Danmark i november, men vi kan sikkert forvente én af Bishops faste bestanddele: Improvisation.

 

– Førhen var jeg mere fokuseret på at spille givne kompositioner på en bestemt måde, fordi de fungerede godt, og der var en god publikumsreaktion på dem. Men når jeg spiller disse stykker nu, åbner jeg dem mere op og prøver at skabe mere rum for udforskning. Det er mere udfordrende, og det giver mulighed for at uheld kan ske. Disse uheld kan være heldige eller mindre heldige. Men hvis jeg snubler, kan det være sjovt at prøve at komme ud af situationen på en elegant måde. Under denne her korte europæiske turné vil jeg prøve at improvisere så meget som muligt, men jeg spiller også fastlagte kompositioner her og der.

 

Oplev Sir Richard Bishop på Tape d. 6. november. Lokale Urr er på plakaten som opvarmning.

Workshop: Lydcollager (20. oktober)

$9.99

Den 20. Oktober præsenterer vi workshoppen "lydcollage"

En interaktiv heldags-workshop, hvor deltagerne får mulighed for fordybelse i de kreative aspekter af arbejdet med lydkunst i flow.
Vi leger bl.a. med field recordings, found sounds, mikrofontyper, mikrofonplaceringer og mixing.

Dagen ender med et produkt i form af et lille sound-scape-piece, som deltagerne i fællesskab genererer materiale til.

Aldersgrænse: Min. 18 år.

Du behøver ikke kunne spille musik, men en god portion musikalitet, nysgerrighed og legelyst er anbefalet.
Medbring egne høretelefoner + en bærbar og/eller mobiltelefon/ipad/anden device, der kan optage lyd.
Tag gerne løst tøj og et par bløde sokker du kan gå lydløst over gulvet i.

Workshoppen arrangeres af Across The Floor med Støtte fra Koda kultur.

Sted: Jægergårdsgade 156E (SMAL)

Convention #1 recap

$9.99

Thanks for a great event at this debut of our Convention#1 format.
We had three days with amazin
g atmosphere, great conversations, nuanced exchanges and sharp, thought provoking artistic presentations.

We are collecting the experiences and look forward to sharing these with you at the end of the year for our annual review.

Thanks to Statens Kunstfond and Koda Culture for supporting the event.

Venue and schedule change for Convention#1

$9.99

Due to unforseeable practical challenges we have moved the symposium, vernissage and AIR presentation to Studio 02K at the South Harbour (Sydhavnen). Stay updated / map.

This means a slight schedule change w. Louise Vind Nielsen's AIR presentation, the performance "Human Amplifiers" which will be performed on the 3rd of August as a part of the Vernissage eve. The  vernissage is free with full event tickets and otherwise 30 DKK at entry w a glass a bubbles between 19.00-19.30. Tickets in the door are 35 DKK. (limit of 40 tickets sold)

Get tickets here:

To get the full program overview, visit our program page

First line-up for Convention#1

$9.99

We are delighted to share the line up of participating artists and speakers for Convention#1.  Click the image to read more! 

Convention#1 Pre-event at TAPE

$9.99

In connection with Convention#1: Sounding Gender, we have teamed up with the venue TAPE to present two emerging experimental artists from the Danish music scene; ML Buch + Exquisite Russian Brides.

The event will take place on july 27. and is free for those who have tickets for Convention#1 the following weekend. Our voluteers will also be present to tell you more about our society and what we can help you with in your work as an artist on the experimental music scene. We also hope to hear from you as well!
 

We look forward to seeing you there!

Tickets for Convention#1

$9.99

Convention #1:
Sounding Gender
- In Search of the Sonic Self
3-5 August
Aarhus, Denmark
venues + program TBA in May
 
Tickets:
180 DKK (approx 24 €) + ticket fee
Includes:
- access to all daytime and nighttime events + pre-event at TAPE on july 27.
-light catering, tea and coffee during day time program.
 

The event will feature:

X ARTIST TALKS
X DEBATES
X SOUND ART AND MUSIC PERFORMANCES
X WORKSHOPS

X MASTER CLASSES
X SOUND ART X VIDEO INSTALLATIONS
X NETWORKING ACTIVITIES

What is Convention#1?

It is not a festival, it is not a convention.

Convention#1 is to be understood in its literal sense; it is a gathering of minds and ideas where we examine this year's topic "Sounding gender - in Search of the sonic self".

We wish to pose questions that challenges conventions and ideas in search of new ways of understanding the world we live in.

We embark on this exploration through the the eyes of artistic practice to expand the understanding of how gender influences modes of production and reception in the field of music and sound art as an artistic and creative intersection. We want to open the door and put the artists in the spotlight, while we invite the public to participate and engage on different terms, different ways and different levels, which formulate themselves by virtue of the presented work, ideas and conversations.

This event is supported by Statens Kunstfond and Koda Culture

Crashcourse med networking

$9.99

Produktionscenteret SMAL som er tilegnet de producerende og udøvende kunstnere indenfor eksperimenterende musik og lydkunst, kan nu slå dørene op, og derfor indbyder vi til det første åbne, gratis arrangement til medlemmer og interesserede aktører.

Vi tilbyder et crash-course i PA-anlæg og brug af mixerpult på begynderniveau. Dette kobles sammen med fredagsbar hvor du har mulighed for at møde andre kunstnere og aktører i Aarhus. Tag en kollega med og drop ind i snuse til udstyret sammen over en øl.

kl. 16.00-19.00

Vi giver den første øl, og tilbyder bløde gemakker og god musik.

Aldersgrænse: 18

Vores gearbibliotek er åbent

$9.99

Til vores medlemmer er det en stor fornøjelse at vi nu kan tilbyde de første udlån i gear biblioteket i vores produktionscenter SMAL i jægergårdsgade 156E. I gearbiblioteket kan du som medlem låne bl.a. field recorders, effektpedaler og lydkort og mikrofoner til indspilning. 

Projektet er støttet af Aarhus Kommune, og vi har fået en overvældende respons fra lokale aktører og musikere som donerer udstyr der ellers ligger og samler støv.

 

Besøg siden her for at læse mere: gearbibliotek

Årlig GF - nyt bestyrelsesmedlem

$9.99

Den årlige Generalforsamling blev afholdt i går, d. 1. marts.

Her blev der blandt andet valgt et nyt medlem ind i bestyrelsen for at overtage for Simon T. Olesen. Vi byder velkommen til Astrid Ravn Henriksen, som har fungeret som frivillig og projektmedarbejder for foreningen i løbet af de sidste 3 år. Astrid's vision for egen rolle er blandt andet at bidrage med sin faglige baggrund, som kunsthistoriker og ansat ved Viborg Kunsthal, i forbindelse med det projektben der hedder "Viden+udvikling: Workshops, seminarer og netværk".

Referat følger og kan ses på "About" (fra ultimo marts)

Michael Rother (Neu!), Narcosatanicos and more for 2017 finale

$9.99

ATF to contribute to Aarhus European Capital of Culture
We are delighted to take part in Aarhus 2017 finale event, where we will be filling Aarhus City Town Hall with exiting acts from the world of experimental music.
The basement stage has been curated in collaboration with Taarnet Tapes.
Visit the Facebook Event to see more: 9 DECEMBER EVENT

SMAL åbner 16. November

$9.99

SMAL - SOUND MUSIC ARTS LAB åbner officielt d. 16. november.
Fra November til 1. april vil SMAL huse projektkontor i forbindelse med afslutning af Aarhus Europæisk kulturhovedstad 2017, og vi vil begynde at tilbyde mentoring, booking af produktionsplads og montage/test-rum, samt starte opbygningen af gearbiblioteket (åbner april 2018)

Stedet vil ligge i Sydhavnen og vil huse aktiviteter og gear-bibliotek med brugerordninger for både medlemmer og ikke-medlemmer.

Mere info følger snart.

Festen sparkes igang med en lille reception med performances af Alex Mørch og The Telescopes(UK)
 

Det er en stor fornøjelse at kunne løfte sløret for vores bidrag til Aarhus-2017 afslutningen.

Vi præsenterer på Aarhus Rådhus følgende artister:

Michael Rother (Plays NEU!, Harmonia & Solo Works)

Nils Gröndahl

Narcosatanicos

Pantherhouse

Tettix Hexer

Alex Mørch

Eventen starter kl. 18.30 og er ganske gratis!

ATF bidrager til 2017-afslutning

$9.99

We are excited to announce that Across The Floor will be working with Aarhus2017 for the closing event.

We will curate acts for the Aarhus City Town Hall stage.

Expect a weird audiovisual experience coupled with a program of local and international legends and upcoming acts from the Danish experimental underground.

Program announcements early November.

Aarhus Psych bliver til Across The Floor

$19.99

Foreningen Aarhus Psych udsprang i vinteren 2012 som et initiativ til at skabe en platform for de genreafsøgende og genrebrydende musikartister i Danmark.

Medlemmer af foreningen havde tidligere samme år havde grundlagt et mikro-label "Across The Floor". Disse to koncepter forenes ny i ét samlet mål.

 

Ideen bag kollektivet Across The Floor, var i sin tid, at skabe et anderledes måde at udgive musik på uden vha et fælleskab hvor man sammen forsøgte at imødekomme de primære behov man har som undergrundsartist.
Across The Floor skabte et frivilligt og rentabelt fælleskab om opbevaring, shipping, distribution, markedsundersøgelser og promotion, mens artisterne selv financierede deres udgivelser.
På dette grundlag formåede det lille kollektiv at generere en masse viden og netværk, der kunne komme artisterne til gode. Med sammensmeltning af kollektivet og foreningen Aarhus Psych bliver denne viden fra det producerende miljø  bragt sammen med det udøvende miljø og gjort tilgængelig for alle foreningens medlemmer og offfentligheden.

 

Aarhus Psych Fest - 2013-2016
Alt imens Across The Floor kørte som sin egen entitet, skulle Foreningen Aarhus Psych danne rammen om Aarhus Psych Fest. Festivalen blev skabt da de førnævnte medlemmer fra Across The Floor erfarede at der var en masse bands i den alternative undergrund som spillede den samme genre som dem selv; bands som både havde internationalt udsyn og potentiale; bands som alle kunne kategoriseres under genren "psych", netop på den præmis at de ikke passede ind i nogle andre steder i det danske musiklandskab, og netop fordi deres musik var skæv, støjende og genrebrydende.
Udenfor landets grænser var genren i flere år blevet dyrket med festivaler, labels, fælleskaber, og derfor var det på tide at skabe en platform - en festival hvor publikum og musikere kunne mødes.

Aarhus Psych Fest 2013 blev den første af sin slags annonceret i skandinavien, og kort efter fulgte Oslo Psych Fest og Copenhagen Psych Fest.

En af kernetankerne var at sætte gang i både publikumsudvikling - det vil sige: præsentere det danske publikum for den kæmpe talentmasse der eksiterede -  og eksisterer - indenfor genren; præsentere dem de internationale bands der ofte sprang (og stadigvæk springer) over Danmark på turné; og i det hele taget for et væld af genremutationer og skæve audiovisuelle koncertoplevelser med den alternative rock og DIY-kulturen i fokus.

Festivalen kunne lade sig gøre og blev konceptualiseret ud fra nogle grundlægende vilkår:
- Et godt samarbejde med spillestedet Radar, og brugen af de tilstødende rammer i Den Rå Hal på Godbanen.

Denne syntese var festivalen i sin essens. Rammerne og samarbejdet betød at der kunne drives en fornuftig økonomi og afvikling, uden urimelig stor belastning på de frivillige kræfter og foreningens beskedne økonomi. Den Rå Hal fungerede som legeplads og læringsrum, hvor der var mulighed for at lave forløb med de frivillige omkring ny konceptualisering af rummet, for hvert år.

Desværre blev virkeligheden den at allerede i 2014 kom der en stor prisstigning i leje og brug af Den Rå Hal, som betød at 2015 blev det sidste år - udelukkende fordi foreningen  blev reddet af en donation fra Tuborgfondet.

Som konsekvens af prisudviklingen på leje, var det i 2016 dog ikke længere muligt at afvikle festivalen i Den Rå Hal. Vi måtte også sande at, hvis vi skulle komme i nærheden af den festival vi havde i tankerne, så ville vi skulle løbe meget stærkt for at hive rigtig mange penge hjem. Som non-profit og frivilligbaseret initiativ (primært bestående af studerende), havde vi ganske enkelt ikke ressourcer og manpower til at nå dette mål. Dernæst synes vi at De Rå Hal var blevet så synonym med den festival og de drømme vi havde for en festivaloplevelse, at vi ikke var klar til at gå på kompromis og flytte væk- eller nøjes med mindre. Endelig spillede Radar en central del i at få festivalen op at stå, og vi ønskede ikke at skulle sige farvel til en så god samarbejdspartner.

Det sidste dødsstød blev de gældende dagpengeregler, som betød at en stor del af vores bestyrelse og frivillige, som blot var studerende da projektet i sin tid blev opstartet, ikke længere måtte arbejde på frivilligt for deres a-kasse. Derfor har foreningen desværre måtte vinke farvel til nogle af de stærkeste kræfter i arbejdet med festivalen.

I foråret 2017 besluttede bestyrelsen enstemmigt at tage foreningen ind i en"gentænkningspause", i stedet for at lukke den permanent ned. Da der lå et lille overskud i kassen besluttede bestyrelsen sig for at dette skulle bruges til at plante et nyt frø og en ny forening.

Efter en god pause blev det i sommeren 2017 foreslået at "smelte" Across The Floor og Aarhus Psych Sammen. På denne måde ville man således "rulle" Aarhus Psych tilbage til de aktivistiske rødder, og lade ideerne og drømmende for hvad foreningen skal, kan og vil i Aarhus' musikmiljø  slå nye spirer.

Efter 4 måneders udvikling kom foreningen frem til at Across The Floor - kollektivet skal være kimen til en ny fremtid for den gruppe af frivillige ildsjæle der har arbejdet med Aarhus Psych Fest siden 2012.

Kunstnerisk skal foreningen fortsætte hvor den slap i arbejdet med Aarhus Psych Fest - nemlig at have fokus på den Eksperimenterende musik og lydkunst.

Her vil foreningen gå endnu dybere og arbejde aktivit på at "nurse" det lokale eksperimenterende vækstlag.

I efteråret 2017 påbegyndes omlægningen, og foreningen vil gennemgå en videre konceptudvikling og det forventes at man tidlig 2018 vil kunne præsentere en formel 3-årig arbejdsplan for foreningens rolle i det lokale musik - og kunstvækstlag.

De første spirer sættes dog i jorden med produktionsstedet SMAL (Sound Music Art Lab) som opstartes fra november 2017, som projekt, og åbner dørerene i April 2018.
 

Please reload